Boeken Tuinwinkel Botanische Tuinen Utrecht

Rubriek menu: Nieuwe boeken - Bomen - Diversen - Groenten en kruiden - Hobbyboeken - Insecten - Kinderboeken - Kookboeken - Natuur algemeen - Plantensoorten - Tuinontwerpen/onderhoud - Paddenstoelen - Vogels - Zoogdieren - Buitenlandse boeken

334 Nederlandse titels die volgens de administratie op voorraad zijn (klik op het plaatje voor info).

Nieuwe boeken (134)

Het vernuft van planten

geen plaatje   Plantenfysioloog Marcel De Cleene kijkt met verwondering naar planten. Schijnbaar gewone plantenfenomenen getuigen immers van een complexiteit die niet altijd vanuit de evolutietheorie te verklaren is. Voorbeelden zijn legio: zaden verspreiden zich ingenieus over een langere afstand om concurrentie te slim af te zijn; planten vormen een bladmozaïek om het licht maximaal door te laten; vleesetende planten gebruiken onvoorstelbare technieken om aan extra voedsel te geraken … In dit rijk geïllustreerde boek grabbelt Marcel De Cleene in de ‘wonderton’ van het plantenrijk. Bladzijde na bladzijde neemt hij ons mee op zijn wandeling door het vernuft van Moeder Natuur.

Wie onbevangen dit mooi uitgevoerde boek leest, komt tal van bijzonderheden en feiten van planten tegen. Bijvoorbeeld over bouw en groei, levensprocessen, voedsel, voortplanting, kiemkracht, energiehuishouding, parasieten, vleeseters. Voorzien van heel mooi fotomateriaal en tekeningen in zwart-wit en kleur. Geschreven door auteur en plantenfysioloog Marcel De Cleene (1946), die heel veel werken en publicaties op zijn naam heeft staan (denk bv. aan de magistrale compendia). In meestal heel eenvoudige taal, dus voor een breed publiek. Jammer is dat het feitenmateriaal soms ontaardt in een storende opsomming van voorbeelden. Ook komen er, spijtig genoeg, een aantal aperte onjuistheden of onduidelijkheden voor (bv. in de inleiding). Verder blijkt uit verschillende opmerkingen (men denkt dat ...; zo zouden er...) dat de schrijver een zekere argwanende opvatting heeft t.o.v. de evolutie. Eigenlijk is dat buiten het kader van dit geheel: zie de titel. Er is een bibliografie, noten die vooral bestaan uit alleen een wetenschappelijke naam en een index op soorten en begrippen. Afgezien van de kritiek zijn er veel interessante dingen te vinden voor wie geïnteresseerd is in het functioneren van planten. Het ondergeschikte aantal fouten zal alleen een vakman opvallen..
Auteur: Marcel De Cleene

Voorraad 1 ex

Prijs: 22,50